Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Paleontologická prednáška

Dátum: 07.03.2013
Autor: Mestská časť Vrakuňa

Mgr. Martin Vlačiky, Ph.D. zo Štátneho  geologického ústavu Dionýza Štúra, opäť po roku zavítal do našej mestskej časti, aby priblížil žiakom 6. a 8. ročníka doby dávno minulé.

Najmä šiestaci naplno využili možnosť a pýtali sa odborníka otázky, na ktoré v učebniciach odpovede nenájdeme. Zaujímalo ich napríklad:  „Okrem srstnatých mamutov aké druhy mamutov ešte boli? Keď bolo teplo, ako si mamuty dali dole srsť? S klami je to ako so zubami? Keby lev napadol mamuta zozadu, skolil by mamuta? Mamuty videli farebne, či čiernobielo? Ktorú časť jedinca z rodu Chalicotheria našla vedecká výprava pána doktora? Paleontológ je niečo ako archeológ? Koľko vážilo Chalicotherium? Levy mali špicaté predné zuby?“ a mnohé ďalšie. Že je pán Mgr. Martin Vlačiky, Ph.D.  naozaj odborník, dokázal, keď vedel zodpovedať všetky detské otázky. Žiaci sa zaujímavou formou dozvedeli, že jaskynné medvede, ktorých kosti sa našli v Tatrách boli bylinožravce. A keďže žili v dobe ľadovej, v zime sa ukladali na spánok v jaskyniach, kde aj rodili mláďatá. Že sa často stalo, že mláďatá, ktorým sa v 1. roku ich života menili mliečne zuby na trvalé, sa často nestihli v lete vypásť a tuk, ktorý sa ukladal medzi lopatkami preto nebol dostatočný. Preto sa stávalo, že sa na jar nezobudili a zostali tam po nich už len kosti, ktoré o milióny rokov neskôr našli vedecké skupiny. Vďaka týmto náleziskám, v ktorých sa okrem kostí mláďat a kostí starších jedincov, našli aj kosti levov, vedia vedci aj to, že jaskynný lev chodil do jaskyne ako do chladničky. Žiakov veľmi zaujali mamuty, ale i rozprávanie o dinosauroch bolo pútavé: „Jožo, máš tu nejakú slepicu.“ Bola vraj veta, ktorú povedal jeden vedecký pracovník, keď sa mu podarilo v roku 2007 nájsť 200 mil. rokov staré nálezy stôp dinosaura v Tichej doline v Tatrách. Na záver si mohli žiaci prezrieť obrázky z Novej Viesky kde  pán Vlačiky už niekoľko rokov vedie výskum. Nachádzajú sa tam náleziska mastodontov a nosorožcov, prakoní a strapatých opíc,  príbuzných paviánov. Našlo sa tam aj silicifikované (skamenelé) drevo.  

Paleontologická prednáška pána Vlačikyho spestrila vyučovacie osnovy a názorne priblížila učivo žiakom našich základných škôl. 
Medzi úžasné zážitky patril aj mamutí zub, ktorý mnohých prekvapil svojou váhou.
 
Za CDT: Mgr. Tatiana Čechová
Foto: Alena Stanová
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.