Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bratislava má svoje prvé centrum opätovného použitia vecí - KOLO. Už v prvý deň ho navštívili stovky ľudí

Dátum: 11.10.2022
Autor: Webmaster
Bratislava má svoje prvé centrum opätovného použitia vecí - KOLO. Už v prvý deň ho navštívili stovky ľudí

Bratislava, 8. október 2022 – Hlavné mesto a spoločnosť OLO v sobotu otvorili prvé re-use centrum, ktoré nesie názov KOLO - Bratislavské centrum opätovného použitia. Návštevníci ho nájdu v bezprostrednej blízkosti centrály spoločnosti OLO, na Pestovateľskej ulici v mestskej časti Ružinov. Otvoreniu predchádzal mesačný zber nepotrebných, no plne funkčných vecí z bratislavských domácností. Obyvatelia priniesli viac ako 7 ton predmetov na opätovné použitie. Počas soboty prišlo do KOLO viac ako 800 návštevníkov. KOLO bude otvorené šesť dní v týždni. Návštevníci počas otváracích hodín môžu ako získať veci z druhej ruky, tak aj priniesť tie, ktoré im už v domácnosti neslúžia.

Spoločnosť OLO spolu s hlavným mestom v sobotu otvorili KOLO - Bratislavské centrum opätovného použitia. Tejto stabilnej prevádzke predchádzalo päť kôl obľúbeného Mestského bazára, ktorý ušetril Bratislavu o desiatky ton potenciálneho odpadu. Mesiac pred oficiálnym otvorením KOLO prebiehali vo vybraných mestských častiach zbery nepotrebných, no zachovalých a plne funkčných vecí. Tieto miesta navštívilo viac ako 330 jednotlivcov, ktorí priniesli približne 7 ton vecí na opätovné použitie.

V sobotu navštívilo KOLO viac ako 800 ľudí

 V sobotu prevádzku KOLO oficiálne otvorili príhovormi Matúš Vallo - primátor Bratislavy, Ivan Sokáč - predseda predstavenstva OLO a Martina Čechová - projektová manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO. V tento slávnostný deň prešlo bránami KOLO viac ako 800 ľudí, ktorí si odniesli približne 2 tony predmetov.

Otvárací deň sprevádzala priateľská a uvoľnená atmosféra a niekoľko zaujímavých aktivít. Iniciatíva Klíma ťa potrebuje si pripravila prednášku na tému budovania aktívnych klimatických komunít. Nasledovalo divadlo pre deti s názvom Lovec Plastov. Pri odpadovej téme ostala aj OZV NATUR-PACK, ktorá predniesla tému správneho triedenia a recyklácie odpadu na Slovensku. Návštevníci si mohli opraviť bicykel, vyzdvihnúť balíček na triedenie kuchynského bioodpadu, obzrieť zberové vozidlo OLO či vychutnať kávu z porcelánu, ktorý dostal druhú šancu.

Otvorenie stabilného priestoru, kde môže ktokoľvek prísť darovať alebo si odniesť funkčné veci, je výsledkom úsilia, ktoré sme započali pred 2 rokmi keď sme začali organizovať Mestské bazáre,  vďaka ktorým sme mesto ušetrili o viac ako 50 ton zbytočného odpadu. Dnes sme otvorili centrum opätovného použitia vecí, ktoré nazývame KOLO. Teší ma, že tento koncept sleduje nielen ekologický rozmer, ale aj sociálny. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí za KOLO stoja, verím, že všetci návštevníci si tu prídu na svoje,” hovorí Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Naším cieľom je, aby sme v KOLO vytvorili aj priestor na stretávanie sa, kde budeme podporovať ďalšie vzdelávanie v témach udržateľnosti a kde budeme prepájať komunity – mestské organizácie, rôzne firmy, školy, so záujmom o zelené témy, dodáva Martina Čechová projektová manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

KOLO plní aj funkciu zberného miesta a bude otvorené šesť dní v týždni

Priestor KOLO sa nachádza v areáli OC KORZO na Pestovateľskej 13. Je situovaný pri nákupných centrách Avion a IKEA. V blízkosti sa nachádza MHD zastávka Avion – IKEA (autobus č. 61 a 96), a zároveň majú návštevníci KOLO možnosť parkovania v areáli OC Korzo.

KOLO - Bratislavské centrum opätovného použitia je otvorené od 8. októbra 2022, a to šesť dní v týždni. V utorok až piatok sú návštevníci vítaní od 10:00 do 18:00 a počas víkendov od 10:00 do 17:00. V pondelky bude KOLO zatvorené.

Návštevníci si môžu z KOLO nielen odniesť rôzne druhy predmetov, ale aj priniesť tie, ktoré už v domácnosti nepotrebujú. Funkciu zberného miesta plní KOLO počas riadnych otváracích hodín.

Druhy predmetov, ktoré KOLO prijíma

Predmety určené na opätovné použitie musia byť čisté, zachovalé, funkčné a kompletné. KOLO prijíma:
nečalúnený nábytok (nie nábytkové zostavy) ako stoly, stoličky, komody, poličky, rámy postelí (nie matrace), záhradný nábytok, knižnice, nočné stolíky, nábytok pre deti, atď.

knihy, časopisy, CD a DVD

spoločenské hry a hračky ako autíčka, autodráhy bábiky, figúrky, lopty, drevené hračky, skladačky, atď.

detský sortiment ako kočíky, autosedačky, detské hojdačky, bazény, chodúľky, ohrady, sedačky na bicykel, nosiče, atď.

kuchynské potreby (nie elektronické) ako taniere, poháre, príbor, džbány, misy, hrnce, panvice, strúhadlá, iné ako drevené náradie (kovové či plastové naberačky, metličky, liatinové platne), sklenené či plastové dózy na skladovanie potravín (s viečkami/vrchnákmi), SodaStream, Koťogo kávovar, atď.

domáce a záhradkárske potreby (nie elektronické) ako skrutkovače, kladivá, vedrá, lopaty, lopatky, hrable, hrabličky, atď.

kancelárske a školské potreby ako školské tašky, kompletné sady farbičiek či fixiek, prázdne zošity, farby, štetce, peračníky, vrecká na prezuvky, atď.

chovateľské potreby ako prepravky na prevoz zvierat, koterce (bez matracov a čalúnenia), vôdzky, obojky, búdy, klietky, akváriá, atď.

športové potreby ako zjazdárske lyže, bežky, topánky na bežky, lyžiarky, korčule (inline, kolieskové, na ľad,…), tenisové a bedmintonové rakety, sánky, boby, lopty, nafukovačky, činky, prilby na rôzne športy, atď.

bicykle, kolobežky, odrážadlá, trojkolky, atď.

hudobné nástroje (nie elektronické) ako strunové nástroje (gitary, ukulele,…), strunové nástroje, dychové nástroje, stojany, obaly na nástroje, atď.

Druhy predmetov, ktoré KOLO neprijíma

Z hygienických, bezpečnostných a kapacitných dôvodov KOLO neprijíma tieto druhy použitých vecí:

oblečenie a obuv

čalúnený nábytok a nábytkové zostavy

posteľné matrace, paplóny a deky

elektrické a elektronické zariadenia

drevené kuchynské vybavenie ako varechy, dosky na krájanie atď.

zaváraninové poháre, fľaše na pitie, nádoby na prepravu a skladovanie potravín

 farby, čistiace prostriedky a chemikálie

veci, ktoré spĺňajú svoju funkčnosť len ako súčasť celku ako napríklad kľučky na dvere, vodovodné batérie, súčiastky, náhradné diely atď.

 

Koncept KOLO spočíva v opätovnom používaní predmetov a komunite, ktorej záleží na budúcnosti a životnom prostredí

 

Re-use centrá sú miestami, kde dostávajú nepotrebné, no zachovalé a funkčné predmety šancu na ďalšie využitie. Predchádzanie odpadu a podpora obehovej ekonomiky v Bratislave boli hlavnou motiváciou OLO a hlavného mesta k vytvoreniu KOLO. V srdci KOLO sa tiež nachádza komunitný priestor určený všetkým, ktorí sa zaujímajú o environmentálne témy a udržateľnosť.

KOLO_otvorenie KOLO_predmety_2 KOLO_predmety_3

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.