Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyhodnotenie tretieho kola Mestského bazáru

Dátum: 15.10.2021
Autor: Mestská časť Vrakuňa
Vyhodnotenie tretieho kola Mestského bazáru

Tretie kolo Mestského bazára našlo využitie pre 10,8 ton predmetov

 

Bratislava, 14. október 2021 – Na ďalší Mestský bazár do priestorov komunálneho podniku na Bazovej prišlo počas druhého októbrového víkendu viac ako 1 500 návštevníkov za dodržania aktuálnych protiepidemiologických opatrení. Za nákup vyzbieraných vecí, ktoré tvorili spolu 10,8 t, prispeli dohromady sumou vyše 11 tisíc eur. Vyzbierané financie sú uložené na transparentom účte a budú použité na vytvorenie stabilného bratislavského reuse centra.

Takmer 13,5 tony použiteľných a funkčných vecí prinieslo spolu 628 ľudí v priebehu septembra do centrály OLO a aj na vybrané miesta v jednotlivých mestských častiach Bratislavy. Počas víkendu 9. a 10. októbra 2021 si návštevníci odniesli za symbolický príspevok 7 675 znova použiteľných vecí. Vyzbieraná suma je vo výške 11 366,06,- Eur a je vedená, spolu s financiami z júnového bazára 2021 a októbrového bazára 2020, na transparentnom účte:

https://www.transparentneucty.sk/#/ucet/SK2609000000005171636209

Na všetkých troch bazároch sa spolu vyzbieralo 23 183,63,- Eur.

 

„Chcem sa poďakovať predovšetkým ľuďom, ktorí na tretí Mestský bazár priniesli množstvo použiteľných vecí a tým im dali šancu nájsť si nového majiteľa, ale aj nášmu tímu, ktorý sa projektu dlhodobo venuje. Som veľmi rada, že využívaním vecí opakovane sa nám darí znižovať množstvo odpadu v Bratislave. Vysoko vyzdvihujem spoluprácu s mestskými časťami, ktoré sa vo veľkej miere zapojili do septembrového zberu a obyvatelia tak mohli darovať veci priamo vo svojej lokalite.“ uviedla Anna Vargová, riaditeľka neziskovej organizácie KOLO.

 

Odovzdané veci, ktoré si nenašli nového majiteľa, sú ponúknuté neziskovým a charitatívnym organizáciám, ktoré si z nich môžu bezplatne vybrať to, čo potrebujú. Zvyšné veci budú presunuté na ďalší bazár. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa zapojili do zberu a priniesli stále použiteľné predmety a tiež návštevníkom, ktorí sa stali novými majiteľmi týchto predmetov. Špeciálne poďakovanie patrí aj klientom OZ Vagus, ktorí nás opäť podporili pri realizácii Mestského bazára.

 

Hlavným cieľom Mestského bazára je podpora znižovania množstva odpadu a šetrenie prírodných zdrojov. Stabilné bratislavské reuse centrum plánuje vybudovať hlavné mesto v spolupráci s mestskými organizáciami Odvoz a likvidácia odpadu, Metropolitný inštitút Bratislavy, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a ďalšími subjektmi. Pôjde o jedno z prvých takýchto centier na Slovensku a jeho pilotným projektom sú práve podujatia Mestský bazár, v ktorých plánujeme pokračovať aj naďalej. Okrem predaja predmetov by sme chceli organizovať v jeho priestoroch aj edukačné aktivity či prevádzku zdieľanej dielne na opravu použitých predmetov.

 

V decembri 2021 plánujeme usporiadať ešte vianočný Mestský bazár, bližšie informácie upresníme. Všetky informácie k podujatiu Mestský bazár nájdete na www.olo.sk

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.