Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra

SÚBOR
Dátum: 22.11.2015
Autor: Mestská časť Vrakuňa
200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra

18. novembra 2015 sa spoločenská sála Miestneho úradu MČ Bratislava – Vrakuňa na Poľnohospodárskej ulici zaplnila žiakmi vyšších ročníkov základných škôl Žitavská, Železničná a Rajčianska k spomienkovo-náučno-poznávacej akcii k 200. výročiu narodenia nášho národného buditeľa Ľudovíta Štúra.

Ľudovít Štúr má nezastupiteľné miesto v našich dejinách. Nielen počinom uzákonenia našej spisovnej slovenčiny, vydávaním prvých slovenských novín, ale zvlášť ako bojovník za práva Slovákov vo vtedajšom Uhorsku, ktorého snahy o maďarizáciu potláčali akýkoľvek národnostný počin. Napriek tomu sa našla hŕstka ľudí, čo si svoje slovanské a slovenské nedali vziať a bojovali za to. Výsledkom je naša krásna slovenčina, slovenské práva vo vtedajšom Uhorsku a naša hrdosť na to, že sme dokázali obhájiť našu identitu, naše dejiny.

O Štúrovi sa v tomto roku, nazvanom po ňom, konalo viacero spomienkových akcií. A jednou bola aj táto naša. Lektorsky ju pripravila Mgr. Martina Miklušová formou power-pointovej prezentácie a vypracovaním súťažných testov pre žiakov našich vrakunských škôl. Tí si lámali hlavy nad dátumami a udalosťami, ale ich snaha nebola márna. Súboj medzi školami vyhrala Základná škola Rajčianska, druhé miesto obsadila Žitavská a na treťom mieste sa umiestnili ôsmaci zo Železničnej. Našou snahou bolo hravou formou priblížiť dejinné udalosti tejto éry. Úlohou žiakov bola aj prezentácia osobností alebo udalostí v tomto období, ktorú si pripravili už počas vyučovania. Tieto práce potom prezentovali na našej akcii – či to bola ústna reprodukcia precízne vypracovaného plagátu žiakov zo Železničnej (ten zostane ako pamiatka vyvesený v priestoroch našej Miestnej knižnice), či power-pointovej prezentácie Mišky Suchej, ktorá okrem základných faktov dokázala o Štúrovi „vydolovať“ aj menej známe informácie a tým nám ho trochu „učlovečiť“.

Všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa zapojili do našej akcie, či už súťažne, ako autori prezentácií, či len ako počúvajúce obecenstvo, chceme touto cestou vysloviť veľké poďakovanie za účasť. Náš národovec Ľudovít Štúr si ich pozornosť zaslúžil a my veríme, že spomienka na túto akciu bude v nich rezonovať.

Celá akcia sa konala pod záštitou starostu Mestskej časti Bratislava – Vrakuňa JUDr. Ing. Martina Kuruca.
Text: A. Stanová
Foto: R. Rehák

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
power-pointovej prezentácie Veľkosť: 2.73 MB Formát: pdf Dátum: 22.11.2015

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.