Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nové informácie k pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine

Dátum: 04.08.2022
Autor: EWORKS.sk
Nové informácie k pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine

Aktivity v Asistenčnom centre pomoci (ACP) na Bottovej a komunikácia cez Telegram

  • Okrem pôvodných služieb v ACP ako vybavenie dočasného útočiska, finančného príspevku, či ubytovania môžu odídenci z Ukrajiny takisto využiť právne, sociálne a psychologické poradenstvo, služby zdravotníkov, či získať základnú materiálnu pomoc a občerstvenie. Nakoľko sme chceli rozšíriť ponuku služieb o integračné aktivity, v spolupráci s medzinárodnými a mimovládnymi organizáciami sa zaviedli jazykové kurzy a aktivity podporujúce orientáciu na trhu práce. Týždenne využije ponuku služieb na Bottovej priemerne viac ako 2 500 ľudí.
  • Pre seniorov vznikla v ACP nová zóna, kde si môžu zahrať spoločenské hry, precvičiť pamäť a stretávať sa. Vo vyhradené dni sú v zóne k dispozícii aj sociálni pracovníci a pracovníčky TENENET o.z. (streda, piatok, od 10:00 do 12:00).
  • Pre deti sa v ACP zriadili nové krúžky pod vedením TENENET o.z., krúžky sú pre deti vo veku 5-8 rokov (2x týždenne) a 9-14 rokov (4x týždenne).
  • V ACP na Bottovej už nie je možné osobne sa registrovať na peňažnú podporu od Slovenského Červeného Kríža (SČK). SČK spustil mobilnú aplikáciu na samo-registráciu pre žiadosť o peňažnú podporu. Príjemcov a príjemkyne bude od 18. júla po dohode registrovať v pobočke na Miletičovej ulici 59. Stretnutia budú dostupné iba pre tých, ktorí nemajú nárok na finančnú pomoc poskytovanú UNHCR. Pre podrobné informácie nájdete tu: https://redcross.sk/penazna-pomoc-aplikacia-sck/
  • Všetky novinky z ACP na Bottovej ulici v slovenskom a ukrajinskom jazyku sa dozviete aj cez aplikáciu Telegram – názov účtu Центр допомоги Боттова / Asistenčné centrum Bottova (t.me/BA4UA)

Zmena podmienok bezplatného cestovania pre občanov z Ukrajiny od 1.7.2022

  • Od 1.7.2022 majú v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (doprava na území mesta Bratislava – v Integrovanom dopravnom systéme bratislavského kraja ako zóny #100 a #101) nárok na bezplatnú prepravu tí občania Ukrajiny, ktorí sa okrem preukazu totožnosti (občiansky preukaz, pas) súčasne preukážu:
    • dokladom o udelení dočasného útočiska na Slovensku alebo
    • osobitným dokumentom SLOVAK HELP s červenou pečiatkou a textom v ukrajinčine, ktorý je vydávaný pri prekročení ukrajinsko-slovenskej hranice.

Viac informácií na stránke Dopravného podniku Bratislava: https://cutt.ly/yKM1UkQ

  • Iní poskytovatelia hromadnej dopravy môžu mať odlišne upravené podmienky bezplatného cestovania pre ľudí z Ukrajiny.

Analýza o začleňovaní detí z Ukrajiny do vzdelávania v Bratislave

Inštrukcie k uznávaniu dokladov o vzdelaní

 

Pripomienkovanie návrhu zákona o pobyte cudzincov

  • V rámci júla 2022 bolo možné pripomienkovať návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov. Vznesené pripomienky predovšetkým z prostredia mimovládnych organizácií sa týkajú aj odídenkýň a odídencov a dočasného útočiska. Viac sa dozviete v konsolidovanom znení a vznesených pripomienkach v rámci medzirezortného pripomienkového konania tu: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2022-388

Analýza situace uprchlíků z Ukrajiny v ČR

  • České Ministerstvo práce a sociálnych vecí vypracovalo analýzu, ktorá vychádza z prieskumu medzi desiatkami tisíc Ukrajiniek a Ukrajincov, ktorí prišli do ČR po 24.2.2022 a zo zistení z administratívnych dát. Česká republika prijala v krátkom čase zatiaľ 390 tisíc odídenkýň a odídencov. Je tak zo štátov EÚ 3. najčastejším cieľom pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny a zároveň je krajinou s najväčším počtom ukrajinských utečencov na 100 000 obyvateľov. Analýzu s tlačovou správou nájdete tu: https://www.mpsv.cz/web/cz/-/mpsv-ma-unikatni-data-o-uprchlicich-z-ukrajiny-polovina-domacnosti-ma-dite-mladsi-5-let.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.