Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Beseda o skautingu

Dátum: 07.10.2014
Autor: Mestská časť Vrakuňa

2. októbra 2014 prišli do Centra detskej tvorivosti na návštevu skauti – teda skautky 104. Zboru skautov z Ružinova Martinka a Michaelka. Obecenstvo tvorili naši tretiačikovia zo základných škôl Rajčianska a Žitavská.  
O skaute sa veru veľa nevie, tak sme si povedali, že deťom túto organizáciu, trvajúcu už vyše sto rokov, trochu priblížime. Skautky doniesli rôzne rekvizity približujúce život a činnosť skautov a zaujímavým rozprávaním priblížili viaceré skautské aktivity. Medzi iným spomínali letné tábory, celoročné turistické aktivity, spoločenské hry a zábavy.  Našim školáčikom vysvetlili  vonkajšiu formu skautského hnutia – uniformu, nášivky, šatky, súťaže o získavanie bobríkov. Skautky nám ukázali aj zaujímavý skautský pozdrav, ktorý nie je len o presnom držaní prstov na ruke, ale aj o význame tohto gesta – palec chráni posledné dva prsty na ruke – a tým je ochrana slabších silným. Aj toto prosté gesto vyjadruje náplň skautingu. Najdôležitejšie bolo deťom priblížiť vnútorné skautské ponímanie sveta. Ako hovorí skautský zákon, treba sa držať najdôležitejších desiatich pravidiel. A aj tie sme sa snažili deťom trochu vysvetliť.

Skautský zákon

1. Na skautovu česť sa dá spoľahnúť.
2. Skaut je verný a oddaný.
3. Skaut je osožný a pomáha iným.
4. Skaut je priateľom ľudí dobrej vôle a bratom každého skauta.
5. Skaut je zdvorilý.
6. Skaut je ochrancom krajiny a cenných ľudských výtvorov.
7. Skaut je poslušný voči rodičom, predstaveným a vodcom.
8. Skaut je veselý a rozvážny.
9. Skaut je sporivý a hospodárny.
10. Skaut je čistý v myšlienkach, slovách a skutkoch..

Sme radi, že pani učiteľky boli ochotné nás so svojimi zverencami  navštíviť  a dozvedeli sme  sa všetci spoločne o hnutí, ktoré má celosvetovú pôsobnosť a snaží sa pomáhať ľuďom i prírode. O aktivitách a akciách 104. Zboru skautov sa viac dozviete i  na ich webovej stránke: http://104zbor.skauting.sk/.

 

Za knižnicu: A. Stanová
Foto: CDT

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.