Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spoznajme skauting

Dátum: 10.10.2011
Autor: Mestská časť Vrakuňa

Po tri októbrové utorky   mali možnosť žiaci tretích ročníkov základných škôl Železničná, Rajčianska a Žitavská stretnúť sa s členmi  104. skautského zboru Ružinov v našej Miestnej knižnici Bratislava – Vrakuňa.

 
Tri skautky Martinka, Miška a Janka nám porozprávali nielen o celom skautskom hnutí na Slovensku, o jeho náplni, cieľoch a plánoch, vysvetlili nám skautský zákon, ale predviedli nám aj manuálne zručnosti, ktoré by mal ovládať každý skaut – a tých vo svojom zbore majú vo veku od 6 rokov – včielky a vĺčatá –  až po kategóriu Old skaut. Naučiť sa viazať špeciálne uzly, ktoré používajú aj chirurgovia, naučiť sa istiť uzlom na horolezeckých lanách, či vedieť len tak zbierať smeti v prírode, kŕmiť v zime zvieratá, či ich ochraňovať  – aj to všetko je obsahom skautských stretnutí. Výlety do prírody, pozorovanie východu slnka, turistika, spoznávanie krás Slovenska splavovaním riek, či účasť v perfektných skautských táboroch, ktoré deti združujú, učia spolupatričnosti a učia ich prežiť v prírode aj v extrémnejších podmienkach. Kto si už teraz dobrovoľne vyberie tábor, kde nie je elektrina (a teda ani televízor, osobný počítať, rádio či magnetofón), nesmú sa používať mobily, nie je teplá voda (len tá potočná s teplotou asi 10°C), spanie v stanoch na karimatkách v spacákoch, chýba chladnička „s plnou výbavou“. Že sa to už v 21. storočí nedá? Nemáte pravdu, skauti nám to dokazujú svojimi činmi. Každý rok takýto tábor chystajú pre svojich členov v lone slovenských hôr. A spomienky tých, ktorí ho „prežili“, sú fakt nádherné. 
 
Viete, čo sú skautskí bobríci? Teda, nie zvieratká, ale tie „gombíky“ za určité výkony. Bobrík mlčanlivosti, hladu, zručnosti, otužovania, prvej pomoci, odvahy. A toho jedného sme si veru vyskúšali aj v knižnici – bobríka mlčanlivosti. A viete, že to deti celkom zvládli?! 
 
104. skautský zbor Ružinov je najbližšia skautská organizácia k našej Vrakuni. Naše deti-školáci mali teda možnosť nielen vidieť ich rovnošaty, šatky, odznaky a nášivky (ktorá každá o sebe niečo symbolizuje), ale mali možnosť aj počuť o ich aktivitách a je len na nich (a ich rodičoch), či budú aj oni sami členmi tejto organizácie a budú chrániť svet – ako je jeden z bodov skautského zákona.
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.