Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Otcovia viery a písma

Dátum: 01.12.2013
Autor: Mestská časť Vrakuňa

V piatok 29. novembra 2013 boli pozvaní do Centra detskej tvorivosti pri MČ Bratislava – Vrakuňa deviataci so svojimi paniami učiteľkami na besedu a kvíz z príležitosti 1 150. výročia príchodu vierozvestcov svätého Cyrila a svätého Metoda na slovanské územie. Zároveň s nimi však boli pozvaní aj víťazi literárnej či výtvarnej súťaže, ktorá bola pred pár týždňami vyhlásená pre všetkých žiakov základných škôl na tému Svätý Cyril a svätý Metod vo Veľkomoravskej dobe. Naša akcia totižto zastrešila aj ich vyhodnotenie.

Program nášho stretnutia sa začal prednesom prekrásneho Proglasu v podaní Viktórie Žilkovej a pokračovala pani Mgr. Martina Miklušová, ktorá formou besedy porozprávala v krátkosti o živote a hlavne význame práce našich vierozvestcov. Našim žiakom sme sa snažili priblížiť najväčšie okamihy v dejinách nášho národa v tomto období. Po úvode nasledoval samotný kvíz, ktorého sa zúčastnili žiaci troch vrakunských základných škôl v štvorčlenných družstvách – ZŠ Rajčianska, ZŠ Železničná a ZŠ Žitavská. Kým si žiaci trápili svoje hlavy a dolovali svoje vedomosti, ostatní prítomní si to mohli vyskúšať tiež – náčrt otázok koloval aj medzi nimi na overenie si aj ich znalostí. Musíme povedať, že napriek tomu, že otázky neboli najľahšie, žiaci sa s nimi vedeli „popasovať“. A veru aj výsledok povedal, komu najlepšie sadli otázky, kto sa najviac snažil a kto mal najväčšie vedomosti  – boli to práve tí, ktorí po príchode do CDT mali v rukách ešte stále svoje poznámky k danej téme. Víťazmi sa stalo družstvo zo základnej školy Žitavská: Patrícia Antalová, Nina Krulišová, Alexandra Slovincová, Dominika Ptáčinová. Druhé miesto získala ZŠ Železničná a tretie miesto ZŠ Rajčianska. Dve základné školy – Železničná i Žitavská nám do priestorov knižnice, ktorá bola hlavným organizátorom tohto podujatia, darovali dva krásne vypracované plagáty na tému svätého Cyrila a svätého Metoda. Knižné i sladké odmeny si odniesli všetci zúčastnení žiaci, víťazi dostali ešte osobnejšiu pozornosť – USB kľúče. My však dúfame, že nielen ceny motivovali mládež k študovaniu tejto tematiky, ale že hlavne obsah odkazu svätého Cyrila a svätého Metoda bude v ich mysliach rezonovať čo najdlhšie.
Naše stretnutie dopĺňalo dramatické vystúpenie divadelného krúžku DeKa pod vedením Mgr. Tatiany Čechovej, ktorá odovzdávala aj ceny víťazom literárnej a výtvarnej súťaže (info na www.vrakuna.sk – oznamy  – Centrum detskej tvorivosti).

Všetkým vám patrí naša vďaka, že ste prijali pozvanie na naše stretnutie a pripomenuli sme si spoločne význam práce našich otcov viery a písma –  svätého Cyrila a svätého Metoda v slovanských dejinách. Veď poznaním našej minulosti obohacujeme svoj život a budeme vedieť na tomto poznaní stavať našu budúcnosť.

Text: A. Stanová
Foto: Mgr. T. Čechová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.