Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

So sanáciou skládky vo Vrakuni sa má začať tento rok

SÚBOR
Dátum: 06.06.2018
Autor: Mestská časť Vrakuňa

So sanáciou skládky vo Vrakuni sa má začať tento rok

 

Potvrdil to minister životného prostredia Lázsló Sólymos (Most-Híd). V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na sanáciu.

Sólymos tvrdí, že pri riešení environmentálnej záťaže sa za minulý rok urobilo veľa. Pripravil sa projekt, začalo sa verejné obstarávanie a zároveň sa vybavujú potrebné povolenia. Podľa starostu mestskej časti Bratislava – Vrakuňa: ,, je nie o 5 minút 12 ale už možno aj 5 minút po 12. A ja len v mene všetkých Vrakunčanov dúfam, že minister životného prostredia svoje novoročné predsavzatia splní a ja ho budem pravidelne v tejto veci kontrolovať.“

Do tendra na sanáciu sa podľa jeho slov prihlásili aj zahraničné firmy, musel sa preto vyriešiť problém zrýchlenia vzájomnej komunikácie, čo sa podarilo.

Rezort životného prostredia chce v rámci sanácie skládky vo Vrakuni využiť metódu enkapsulácie. Vybuduje podzemnú tesniacu stenu, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia.

Juraj Štubniak, ktorý je miestny poslanec Vrakune zhodnotil začatie sanácie skládky v tomto roku takto:  ,,Prvá veta článku znie: So sanáciou skládky vo Vrakuni sa má začať tento rok. HA HA! To má výpovednú hodnotu asi ako: Na Slovensku by tento rok mali stúpnuť platy na dvojnásobok. Od ministra Solymosa sú to obvyklé politické bláboly. Povinnú osobu hľadal skoro dva roky a teraz už rok pripravuje projekt. Je to len jeho politika zdržovania, aby to doklepal v teplom kresle do konca svojho funkčného obdobia. Musíme neustále vyvíjať tlak na MŽP, lebo to ani 5 ďalších ministrov neodštartuje!“

Náklady na odstránenie environmentálnej záťaže sa predpokladajú na viac ako 30 miliónov eur.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Ďalej sa k téme sanácie vyjadril Ing. Milan Šindler, poslanec mestskej časti Bratislava-Vrakuňa: ,,Nehodnotím činnosť Ministerstva životného prostredia za minulý rok pozitívne. Projekt sanácie , ktorý minister zahrnul do svojich minuloročných činností je už totiž hotový od apríla 2016, potom seba ako povinnú osobu na sanáciu hľadali na  ministerstve  ďalších 13 mesiacov a teraz už 8 mesiacov vyberajú verejnou súťažou zhotoviteľa sanácie za 30 mil EUR. Pritom  treba zdôrazniť, že sa jedná o vyše 20 ročnú EKOCÍDU Žitného ostrova.  Počas skoro dvojročného mandátu súčasného ministra Laszlo Solymosa pritom vytieklo podla prieskumu DEKONTA zo skládky cca 5 mld l. otrávenej vody a posunula  sa kontaminácia  o vyše 1 km ďalej do územia. Dôsledky  tejto dlhodobej nečinnosti ministerstva sú už rukolapné. V rokoch 2007 až 2013 prieskumy pod Vrakuňou preukázali mnohonásobne zvýšené koncentrácie toxínov- Atrazín, Simazín a Terbutrýn. Následne Bratislavská vodárenská spoločnosť vyradila z prevádzky Vodárenský zdroj Dunajská Lužná z dúvodu “nadlimitne zhoršenej kvality podzemných vôd”. Nedávno  v novembri 2017  sa zistila v 80 m hĺbke kontaminácia Atrazínom v troch vodárenských zdrojoch  pod Šamorínom. Po inštalácii filtrov s aktívnym uhlím  už po mesiaci znova spustili  vodárne z týchto kontaminovaných zdrojov zásobovanie  pitnou vodou pre obyvateľstvo do šiestich dotknutých  “atrazínových obcí”. Obyvatelia však nie sú vôbec nadšení z novej kvality vody z kohútikov.A ak sa preukáže súvislosť znehodnotenia týchto vodných zdrojov s haváriou skládky CHZJD vo Vrakuni očakávam za nedlho oveľa väčšie  problémy, nakoľko neďaleko odtiaľ je umiestnený strategický vodný zdroj Gabčíkovo s kapacitou 1200 l/sek.“ skonštatoval Šindler.

 

dokument

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
dokument Veľkosť: 16.7 kB Formát: docx Dátum: 6.6.2018

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.